Laadcyclus elektrische auto’s

Laadcyclus elektrische auto’s

Bij de overname of aanschaf van een elektrische auto wordt vaak niet direct gedacht aan de laadcyclus die bij een automodel hoort. Meestal wordt er alleen gekeken naar de piekmomenten. Een gemiste kans, want de laadcurve verschilt in sommige gevallen behoorlijk. De laadcyclus van de auto geeft met een laadcurve aan hoe snel een elektrische auto oplaadt gedurende de complete oplaadperiode. Dit is nooit helemaal constant. Met de juiste kennis op zak, weet je straks hoe je het beste om kan gaan met het opladen van je auto. Daarnaast geven wij in dit artikel een aantal praktische tips om de laadsnelheid van je elektrische auto te verbeteren.

Wat houdt de laadsnelheid in

Flauw gezegd is de laadsnelheid niet meer en niet minder dan de snelheid waarin de auto oplaadt. De maximum laadsnelheid wordt bepaald door het voertuig. Is bijvoorbeld de maximum snelheid 50kW, dan zul je nooit sneller kunnen laden dan 50kW. Zelfs niet bij een Fastnedlader die tot 350kW kan laden. Met behulp van deze Fastnet-tool achterhaal je eenvoudig welke laadsnelheid hoort bij het autotype waarin jij rijdt, of in wilt gaan rijden.

Afbeelding
laadcyclus-elektrische-auto’s-leaseswap

 

Temperatuur van de accu

Net als bij de mens heeft elke auto een voorkeurstemperatuur waarop deze het beste functioneert of, in het geval van dit onderwerp, oplaadt. Dit verschilt per automodel en steekt soms erg nauw. Het opladen van de batterij werkt doorgaans het beste als deze een temperatuur heeft van tussen de 20-30 graden celsius. Té warm of té koud gaat in beide gevallen vaak ten koste van de laadsnelheid.

Wist je dat er sommige automodellen zijn die naar behoefte de batterij kan koelen of kan verwarmen?

Praktische tips om de laadsnelheid te optimaliseren

 1. Kies een snelle laadpaal
  Houd daarbij in je achterhoofd dat je nooit sneller zal laden dan de auto aan kan.
   
 2. Stap uit de auto
  Alle systemen in de auto verbruiken energie zoals de airconditioning, entertainmentset en de stoelverwarming. Verlaat de auto om de benen te strekken, een sanitaire stop te maken of een kop koffie te scoren en je bespaart zo een paar minuutjes in het laadproces.

   
 3. Rijd de auto zo ver mogelijk leeg
  In algemene zin geldt; hoe leger de batterij, hoe sneller deze zal laden.


Wat is de laadcurve van jouw elektrische auto

Ontdek via de Fastnet-tool wat de laadcurve is van jouw elektrische auto of degene die je op het oog hebt. Selecteer een merk met aanvullend het model en je krijgt niet alleen een mooi overzicht van de laadcurve, maar ook aanvullende informatie over de maximale laadsnelheid en details over de ideale accutemperatuur.

Leasecontract overname

Elektrische auto’s zijn enorm in trek. Dat merken ook onze SwapBuddy’s op leaseswap.nl, want we krijgen veel aanvragen op ons elektrische aanbod. Niet alleen profiteert de zoekende partij van een vaak nog lage bijtelling, ook is er bij sommige auto’s sprake van een aantrekkelijke overnamebonus. Benieuwd welke auto het beste past bij jouw wensen? Neem contact op met één van onze SwapBuddy’s. Zij staan jou graag, geheel vrijblijvend, te woord!

LeaseSwap
LeaseSwap