Deze website maakt gebruik van cookies.

Privacy statement

Actuele bijtellingsregels 2021

Bijpraten over bijtelling

Rijd jij in een auto van de zaak? Of heb jij als ondernemer/ZZP’er een bedrijfswagen of een leaseauto? Dan heb je rekening te houden met bijtelling. In dit blog informeren wij je over de vraag wat bijtelling is, welke actuele regels van toepassing zijn en hoe je gericht kan zoeken naar jouw droomauto op het platform van LeaseSwap.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fictief bedrag dat moet worden betaald voor het in privégebruik nemen van een auto van de zaak. Je dient bijtelling op te geven als je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privédoeleinden met een auto van de zaak. De privékilometers die je maakt worden namelijk gezien als ‘loon in natura’. Ook over deze inkomsten dien je belasting te betalen. 

Maar hoe bereken je nou de bijtelling voor de leaseauto die jij op het oog hebt? De fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde van de auto. Om de netto bijtelling te berekenen, vermenigvuldig je dit bedrag met het tarief Inkomstenbelasting dat voor jou van toepassing is.
 

Afbeelding
Actuele bijtellingsregels 2021 leasecontract laten overnemen LeaseSwap


Bijtellingsregels 2021

Voor nulemissie-auto’s die niet op waterstof rijden, geldt 12% bijtelling slechts tot en met een cataloguswaarde van € 40.000. Over de rest van de cataloguswaarde rekent de fiscus het reguliere bijtellingstarief van 22%. In 2020 gold nog een bijtelling van 8% met een hogere drempelwaarde van € 45.000.

Rekenvoorbeeld
Je overweegt een leasecontract over te nemen van een volledig elektrische auto. Om de bruto bijtelling voor 2021 te berekenen zoek je de cataloguswaarde op, die bijvoorbeeld € 60.000,- is.
 
Bijtelling tot € 40.000 (12% van € 40.000,-): €4.800,- per jaar
Bijtelling vanaf € 40.000 (22% van € 20.000,-): € 4.400,- per jaar
 
Totale bruto bijtelling (4.800 + 4.400): € 9.200,- per jaar (€ 767,- per maand)

De nettoprijs is afhankelijk van je inkomen. Op basis van een inkomstenbelasting van 37,1% is de netto bijtelling in dit rekenvoorbeeld € 284,43.

Soorten bijtelling bij LeaseSwap

In het leaseauto aanbod van LeaseSwap heb je ruime variaties aan bijtelling. Met behulp van het aanbod-zoekfilter kan je gemakkelijk selecteren op welk percentage bijtelling jij wilt zoeken. Zo krijg jij enkel het aanbod wat voor jou relevant en interessant is. Staat jouw droomauto niet in ons aanbod? Neem contact op met één van onze SwapBuddy’s om een zoekopdracht achter te laten. Binnen ons netwerk ben jij zo geholpen!

LeaseSwap
LeaseSwap